(ВИДЕО) Роботот ќе ги замени добавувачите на храна во некои делови на Москва

Наместо доставувач, робот ќе дојде пред вратата на некои московски граѓани кои нарачале достава на храна. Yandex Rover, пилот проект на Jandex Its од почетокот на есента. Испораката започна во деловната област во Москва, така што областа сега може да се прошири.

“Можете да ја нарачате вашата нарачка како и порано, нема да има промена за клиентите. Кога ја внесувате апликацијата за нарачка на храна, на пример, ја имате опцијата за методот на испорака. Кога ќе ја отворите, изберете ја опцијата за испорака со робот. Кога ќе пристигне нарачката, клиентот ќе биде известен , ќе се спушти, а во самата апликација ќе има копче за кликнување за да го отворите роверот и да ја земете вашата нарачка “, вели Јулија Швејко од компанијата Јандекс.

Околу 20 роботи на оваа компанија испорачуваат нарачки низ Москва.

„Разговарав со колегите скоро за тоа и решивме да повикаме и да нарачаме испорака, само за да видам како изгледа;

Мислам дека е интересно. Но, имам еден приговор, можеби е подобро за луѓето да бидат платени за испорака отколку за роботи да возат низ градот;

Минувачите и клиентите обрнуваат внимание на овие роботи. Мислам дека ќе работат добро заедно “, се одговорите на граѓаните на Москва на прашањата за овој нов вид испорака.

Од оваа компанија, како и од конкурентите, тие сметаат дека куририте со жолти или зелени елеци го преплавувале градот во последните неколку години, особено за време на епидемијата кога единствени, според граѓаните, го одржувале градот во живот. Овие роботи се своевидна помош и тие се програмирани да разбираат дури и сообраќајна сигнализација.

“На пример, ако нема сообраќаен сигнал, роботот дури ќе може да разбере дали автомобилот ќе го промаши или не. Засега, тој чека сите да поминат и улицата да биде празна. Тој има камера, за да може да ги препознава боите на семафорите, и да возиме во сите временски услови, а знаеме дека Москва е град на сите сезони “, додаде Јулија Швејко.

Јандекс вели дека побарувачката за достава на храна скокнала за најголем процент досега, поради епидемијата на коронавирус и затворањето на државата. И тие се надеваат дека овие роботи ќе имаат повеќе апликации во иднина.

Видеото од роботот доставувач може да го погледнете ТУКА

Коментари

коментари

error: Content is protected !!