среда, 22 септември, 2021

Историчар од Бугарската академија на науките: Македонизмот е психичко пореметување

Историчарот од Бугарската академија на науките, Воин Божинов смета дека Македонизмот е психичко пореметување.

Според него, Скопје се надева на чекор напред по изборите во Бугарија.

„Во моментов во Република Македонија постои антибугарска хистерија, што покажува дека македонизмот не е само идеологија, туку и ментално пореметување … Можеби таму мислат дека ќе го мобилизираат општеството за каузата – преговори со Европската унија. Добро е познато дека омразата носи негативна реакција. Тие мора да сфатат дека ова не е пристапот “. Ова за БНР го рече историчарот од БАН Воин Божинов.

Воин Божинов

Според него, самодовербата на Македонија доаѓа од политичката класа израсната во социјалистичка Југославија и од фактот дека солидни европски земји стојат зад земјата.

„Крајно време е земја како Германија да каже каква позиција зазема и јасно е дали стои зад членка на Европската унија или земја која е кандидат за Европската унија … Германија има очигледни политички и економски интереси на Балканот. Проширувањето на ЕУ значи проширување на германското влијание во нашиот регион “.

Според историчарот, различни сигнали дава и Бугарија. Во радио програмата „Политички неточно“ Божинов додаде:

„Големи се надежите во Скопје дека можат да направат чекор напред по изборите во Бугарија. Средбата на Бучковски со Корнелија Нинова беше многу интересна бидејќи скопската страна очигледно сакаше да ги испита плановите на најголемата опозициска партија. Но, тој ја напушти Софија со свиткана опашка … Нашата дипломатија мора да има крајно рафинирани начини на дејствување – од една страна да ги заштити нашите национални интереси, а од друга – да покаже дека за Mакедонија има место во нашето европско семејство со цел да во него не започнуваат никакви деструктивни процеси, што може да доведе до негово распаѓање. Наш општ интерес е Македонија да постои како независна држава, бидејќи нејзиното присуство на картата ја раскинува копнената врска помеѓу Србите и Грците, што е од голем интерес за нас, бидејќи тоа е граница што секогаш ја гушеше Бугарија“.

Според Воин Божинов, новоизбраниот претседател на САД Џо Бајден нема да биде водечка фигура во надворешната политика, но притисокот од Вашингтон за ова прашање расте.

„Евентуалното одложување на процесите на европска интеграција во Македонија ќе покрене сериозни прашања. Една од нив е за обединување на Албанците во ЕУ, бидејќи ако не го добијат она што го сакаат, можат да ја свртат другата страна на плочата “.

Извор: bnr.bg

Коментари

коментари

error: Content is protected !!