четврток, 28 септември, 2023

Џеј ќе биде погребан според муслимански обичаи, но и со иконата на која се молел

Легендата на народната музика, Џеј Рамадановски, ќе биде погребан во петок, на 11 декември, во Алејата на заслужените граѓани на Новите гробишта во Белград.

Како што дознаваме, Џеј ќе биде погребан според муслиманските обичаи, но и со иконата на Велики петок.

Пејачката и блиска пријателка на Џеј, Мина Костиќ, потврди дека Рамадановски ќе биде погребан според муслиманските обичаи и со иконата на Света Петка, на која се молеше.

Џеј е роден муслиман, но одел во православните цркви и рекол „дека Бог е еден“.

Тој редовно ја посетуваше капелата посветена на Велики петок, црквата Ружица на Калемегдан, додека беше само неколку пати во џамијата.

Тој размислуваше да ја смени својата религија
-Роден сум во мешано семејство. Бидејќи татко ми е муслиман, а мајка ми беше христијанка, јас ја наследив верата на татко ми како дете, како што обично се случува во вакви случаи. Девет години од моето детство поминав во сиропиталиште. Јас пораснав на улица и не бев во можност да размислувам дали некому ќе кажам дека сум католик, православен или муслиман. Едноставно, не ми беше толку важно, но како одминуваа годините, станував сè побожен – рече Џеј во една прилика.

-Моите драги пријатели честопати ме повикуваа да бидам нивен кум, и на свадби и на крштевки, и морав да ги одбијам затоа што не сум крстен. Тоа би ме направило многу тажен секој пат затоа што некои од нив ги сакам како да се свои браќа. Инаку, јас сум многу побожен и редовно одам во црквата Света Петка каде запалувам свеќи за моите најблиски. Извесно време, дури и одев секој ден, додека бев во џамијата само неколку пати – рече тогаш пејачот.

-Јас навистина не планирам ништо во мојот живот. Јас сум човек кој ги донесува сите одлуки, особено важните, во еден момент, така ќе биде исто и овој пат. Би сакал да ги поставам работите така што следниот пат кога некој ќе ме покани да му бидам кум, да го прифатам тоа без никакви проблеми. Всушност, пред неколку години решив да не менувам ништо во старите денови, но веројатно ќе направам исклучок кога станува збор за верата. Понекогаш на шега велам дека ова го повторувам со години, па може да се случи да умрам како што сум роден. Не е важно на кој Бог се молите ако искрено верувате во него и во она што го правите, дали срцето и душата се чисти како солза – рече Рамадановски.

Инаку, според муслиманските обичаи, за да може телото да биде подготвено за погреб, мора да се измие и покрие, а по правило, капењето го прават блиски луѓе кои се од ист пол со починатиот.

За покривање, односно завиткување, се користат 3 платна – пониски, горни и големи за целото тело.

Телото завиткано во крпа е закопано во земја без ковчег, од десната страна или од задната страна.

Да потсетиме, Џеј почина во својот дом во Доркол, на 6 декември, откако срцето застана во сон. Екипата за брза помош дошла во станот на ayеј, каде го реанимирала, но за жал, реанимацијата не успеала.

Коментари

коментари