Тажна вест: Почина творецот на квизот кој сите го сакавме

Почина Лазо Голужа, новинар, уредник и творец на легендарниот квиз „Квискотека“, пренесува ХРТ.

Лазо Голужа (1936) дипломирал на Филозофскиот факултет во Загреб. Во 1966 година, заедно со Паја Каничај, го започна сатиричниот весник „Парадокс“. Од 1967 година е на Телевизија Загреб, а на Радио Загреб е еден од иницијаторите на „Ноќна приказна III“. програма ‘.

Како уредник на Програмата за контакт, тој создаде неколку забавни и контактни емисии. Тој е најплодниот како автор (и уредник) на ТВ играта „Јадрански средби“ и низа квизови за знаење: „Малку јас, малку ти“, „3-2-1, но вредни“, „Знаеш, знам“, „Песочен часовник“, квиз за знаење и интелигенција „Квискотека“, мозаична емисија „Семеен забавувач“ и како уредник на лиценцирани ТВ игри „Броеви и букви“ и „Тркало на среќата“.

Тој соработуваше со германската станица ARD (1989/90), британската ТВ Јоркшир и ITV (1992 и 1997 година) и со францускиот едукативен ТВ канал La Cinquiềme (1996).

По пензионирањето во 2001 година, тој продолжи да соработува до крајот на 2002 година за поставување квиз за лиценцирање „Кој сака да биде милионер?“ и со авторски прилози. Исто така, се создаваат нови формати на ТВ квиз, а од 2015 година, интелигентни формати на игри за нови медиумски апликации. Објавил и книги за квизови „Квискотека“ (со Б. Липановиќ, 1982) и „Квискотека – игра питања“ (со Д. Новаковиќ, 1990).

Ја освои наградата ХРТ во 1993 година и за своето животно дело Иван Шибл во 1995 година.

Коментари

коментари

error: Content is protected !!