Францускиот суд бара од владата да ја преиспита уредбата за ограничувања на црквите

Највисокиот француски суд во неделата и наложи на Владата да го преиспита својот уредник во рок од три дена, со кој може да се соберат најмногу 30 лица во црквите.

Мерката е непропорционална со ризикот од инфекција со коронавирус, според Државниот совет, највисокиот суд во земјата.

Католичките здруженија во петокот го осудија владиниот декрет, објаснувајќи дека тоа е „непотребна, непропорционална и дискриминирачка“ мерка.

Државниот совет процени дека строгото пребројување на 30 верници на миси и верски церемонии на многу места ќе резултира со тоа што многу верници не можат да присуствуваат на денот во неделата кога за нив се одржуваат најважните миси, иако црквата ќе одржува повеќе од вообичаено.

Конференцијата на епископите на Франција (ЦЕФ) во неделата, по одлука на Државниот совет, соопшти дека проблемот сега е препознаен.

Таа најави дека нејзините претставници ќе се состанат со премиерот ан Кастекс во недела во 18 часот.

Папата и Француски кардинал

Франција во саботата ги олесни ограничувачките мерки воведени пред скоро еден месец за да се спречи ширењето на пандемијата на коронавирусите.

Продавниците повторно се отворија за да продаваат предмети што не мора да бидат потребни во секојдневниот живот, но баровите, рестораните, спортските сали и ноќните клубови ќе останат затворени до ново известување.

Коментари

коментари

error: Content is protected !!