Во Англија, дури и по карантинот ќе биде забрането физичко запознавање на луѓе кои не се дел од исто домаќинство

Скоро 99 проценти од 56 милиони жители на Англија ќе продолжат да живеат под строги ограничувања по завршувањето на карантинот на почетокот на декември, соопшти британската влада, опишувајќи ја својата локална стратегија за борба против коронавирусот.

По карантинот, кој завршува на 2 декември, Англија ќе има локални ограничувања во зависност од епидемиолошката состојба.

„Го разбирам влијанието што ќе го имаат овие мерки, но тие се неопходни заради големината на заканата со која се соочуваме“, рече британскиот министер за здравство Мет Хенкок, додавајќи дека локалните мерки ќе бидат построги од оние што важеа за време на карантин.

Секундарните продавници ќе бидат повторно отворени низ Англија и ќе се укине мерката престој дома. Работата од дома сепак ќе се препорача.

Но, во областите со највисоко ниво на предупредување, како Бирмингем, Манчестер, Newукасл, Бристол и Лидс, со вкупно 23 милиони жители, некои мерки за карантин ќе останат на сила. Пабовите и рестораните ќе продолжат да бидат затворени, а храната ќе биде со достава до дома.

Плус ќе биде забрането физичко запознавање на луѓе кои не се дел од домаќинството на отворен и затворен простор. Исклучок ќе бидат парковите.

Во Лондон, како и поголемиот дел од Англија со 32 милиони жители, пабовите и рестораните ќе бидат отворени, но ќе служат само оброци, додека собири меѓу членови на различни домаќинства ќе бидат можни до шест лица на отворено, но забранети во затворен простор.

Оброците со пријателите и членовите на поширокото семејство кои не се дел од домаќинството во затворено, односно во куќата и во ресторанот, ќе бидат забранети.

Во подрачјата со голем ризик ќе се прават повеќе тестови за коронавирус.

Повеќе од 57 000 луѓе починаа во таа земја, а 1,5 милиони се заразија.

Коментари

коментари

error: Content is protected !!