петок, 29 септември, 2023

Обвинителството бара судењето на Тачи да започне најдоцна во септември 2021 година

Обвинителите на Судот за злосторства на ОВК побараа следното лето судењето на поранешниот командант на ОВК, Хашим Тачи и тројца ко-обвинети за злосторства во Косово и Албанија, „најдоцна во септември 2021 година“.

Во поднесокот до судијата на претходна постапка Никола Гијом објавен во вторникот, главниот обвинител Џек Смит побара судот да го отфрли како неосновано барањето на одбраната на обвинетите судењето да не започне пред јуни 2022 година, па дури ни до јануари 2023 година.

Обвинителот истакна дека се спротивставува на долго одложување на судењето, меѓу другото, „бидејќи едноставно не станува збор за сведоци кои се изложени на сериозен ризик од притисок и заплашување во тој период“.

Долгото одложување на судењето, предупреди Смит, „може да го направи невозможно воопшто да биде задоволена правдата“.

Заедно со Тачи, тогашните припадници на Генералштабот на таа паравоена единица, Кадри Весеjи, Реџеп Селими и Јакуп Красниќи, беа обвинети за злосторства против Албанците, Србите и Ромите во 34 илегални притвори на ОВК во Косово и Албанија од март 1998 година до септември 1999 година.

„Значителното одложување што го побара одбраната не е оправдано ниту во интерес на брзо судење или правата што ги имаат сведоците и жртвите во овој случај според законот“, нагласи главниот обвинител.

Според Смит, одбраната, на неодамнешната статусна конференција, не го оправда барањето за долго одложување, „или до јуни 2022 година или до јануари 2023 година“ и „често емотивен и непотребно личен говор што го користеа бранителите кога тоа не беше корисно“. постави “.

Јакуп Крсничи

Обвинителството исто така тврди дека бранителите, особено претставникот на Весеj, Бен Емерсон, кој тоа го сторил експлицитно, го користеле барањето за неоправдано долго одложување на судењето како средство за добивање на привремено ослободување на Тачи и на ко-обвинетите до почетокот на судењето.

„Затоа, од самиот почеток, оправдано е да се пристапи кон тврдењето на одбраната со значителен скептицизам дека се потребни скоро две години за да се подготви за судење. Постои сомнеж дека одбраната одеднаш би пронашла начин да се подготви многу побрзо, ако судот одлучи да го продолжи притворот на обвинетите до судења, како што бараме “, подвлече обвинителот Смит.

Потсетувајќи дека обвинителството ја спроведе истрагата во Косово „во атмосфера која честопати беше непријателска … соочена со отпор и активни напори за поткопување на истрагата“, главниот обвинител сугерираше дека бранителите на Косово ќе бидат примени на сосема спротивен начин и дека затоа, истрагата нема да бара време што тие го бараат од судот.

Според Смит, обвинетите со месеци биле свесни дека се под сомневање, а Тачи и Весеjи од јуни знаеле дека против нив е подигнато обвинение.

„Постојат докази дека барем еден од обвинетите активно ги следел истражните активности на обвинителството“, тврди главниот обвинител.

Како доказ дека одбраната на обвинетиот е веќе подготвена, Смит го наведе фактот дека адвокатот на Весеj, Емерсон, кој е најгласен застапник на одложување на судењето, без потешкотии ги презентираше основите врз кои ќе го брани својот клиент на конференцијата за статус на 18 ноември.

Џек Смит – Обвинител

„Исто така, за време на разговорите со обвинителството, Тачи негираше каква било одговорност за злосторствата извршени од припадници на ОВК, тврдејќи неколку пати дека во ниту еден момент од 1998-1999 година тој или кој било член на Генералштабот немал никакво овластување над ОВК“. , посочи главниот обвинител.

Тачи (52), Весеjи (53), Сеjими (49) и Красниќи (69) исто така ја негираа вината кога за прв пат беа изведени пред судијата Гиху во Хаг од 9 до 11 ноември.

Со исклучок на Красниќи, кој беше уапсен на Косово на 4 ноември, сите обвинети доброволно се предадоа на судот во Приштина на 5 ноември, бидејќи хашките обвинители ги информираа дека во спротивно ќе бидат уапсени.

Обвинението ги товари Тачи и другите за политички и етнички прогон, затвор, незаконско апсење и притвор, други нехумани дела, суров третман, тортура (две точки) и убиство (две точки).

Овие злосторства се квалификувани, во шест точки, како злосторства против човештвото и во четири точки, како воени злосторства.

Овие злосторства биле извршени против најмалку 407 затвореници на ОВК, од кои најмалку 98 биле убиени.

Коментари

коментари