недела, 6 декември, 2020

Исповед на христијанин кој дошол до ситуацијата да го брани исламот, а потоа сфатил дека верува во тоа

Јас се викам Идрис и сум нов муслиман од Боцвана, Африка. Бев католик пред да го прифатам исламот. Кога бев мал, отидов во исламско училиште во Молеполо во Боцвана, наречено Ел-Хак (Вистина). Тогаш живеев со тетка ми и тоа беше моја прва средба со исламот. Сепак, останав таму за многу кратко време затоа што тетка ми беше префрлена да работи на друго место. После тоа се преселив во Франсистаун.

Кога имав околу 18 години, престанав да одам во црква, бидејќи имав некои сомнежи во католичките верувања, тие беа повеќе пагански отколку католички. Прочитав неколку книги за тоа, една од нив беше „Верата на нашите татковци“, по што сфатив дека празниците како Велигден и Божиќ не се во Библијата, но паганите ги воведоа во верата. Овие пагани не сакале да ги напуштат своите обичаи, па некои од нив ги донеле со себе во верата. Си реков дека повеќе сакам да бидам „вистински“ католик отколку да одам во црква.

После некое време одев во различни цркви, но ниту една не ме привлече. Почнав да ја барам точната верзија на Библијата и додека бев во ова пребарување, забележав дека сите тие имаат разлики во нив. Сфатив дека тоа е затоа што различни верзии беа преведени од различни луѓе, затоа мора да има недостатоци во смисла и никогаш не можам да бидам сигурна која верзија е точна.

Одев во една црква скоро една година. Разбрав што да верувам, но дали знаете како е кога разбирате нешто, но не верувате во тоа? Тоа е чувството што го имав.

Во 2012 година престанав да одам во црква. Тогаш бев студент на универзитет. Се борев со мојата моментална насока, па решив да ја напуштам и да се префрлам во друга насока. Требаше време да се добие школарина за новиот курс, па затоа решив да го поминам тоа време на патување и посета на разни луѓе во мојата земја.

Беше 2013 година околу месецот Рамазан и јас бев во Францистаун. Имаше голема возбуда околу Рамазан меѓу муслиманите во градот, па затоа бев малку љубопитен. Џамијата беше близу до трговскиот центар, па видов многу подготовки што се случуваат таму. Решив да одам и да погледнам. Пред тоа, прочитав неколку книги за исламот, па не се плашев да влезам во џамијата. И, дали знаете како книгите се разликуваат од реалните искуства? Ја имав таа мисла на ум и ми падна на памет дека сакам да го доживеам она што го кажуваа книгите за исламот. И, знаете како е кога некој пишува за нешто во што не верува, честопати не дава целосна слика за тоа што е всушност тоа нешто. Ова е најмногу затоа што тие гледаат на животот поинаку отколку верниците, муслиманите, гледаат на него. На пример, прочитав написи напишани од странци за мојата земја каде што живеам – Боцвана и имав чувство: „Ова не е Боцвана што ја знам“, знаете што сакам да кажам.

Како и да е, отидов во џамијата и го сретнав имамот (оџа) и разговарав со него. На крајот тој ми понуди да го изрецитирам мачеништвото (сведоштво дека не постои вистински бог освен Алах и дека Мухамед е Негов гласник, од кого се прифаќа исламот) и јас го одбив тоа. Му реков дека ќе дојдам подоцна, но не го сторив тоа. Само не знам зошто никогаш повеќе не заминав и имав силна намера и желба да заминам повторно. По некое време повторно добив стипендија и морав да се вратам во Габороне, главниот град на Боцвана. Работите тогаш беа во хаос, затоа решив да ја оставам вербата настрана, сè додека не патував од Тловенг, мало село надвор од градот, кон центарот на градот.

Субханалах (Фала му на Алах), Бог планира најдобро и Тој совршено ги ублажува работите. Ова беше околу март 2015 година и јас бев во мини автобус кој служеше како јавен превоз, ние ги нарекуваме комбиња во нашата земја. Седиште муслиманка, Моцвана, седеше напред, а јас седев одзади (жител на Боцвана се вика Мотсвана). Некои луѓе во автобусот вербално ја нападнаа, и рекоа секакви работи за исламот и ја прашаа зошто стана муслиманка и слични работи. Таа се обидуваше да им одговори и секој пат кога ќе се обиде да им одговори ќе биде преплавена со зборови и ги имаше повеќе, нивните гласови беа посилни од нејзините. Таа излезе од комбето на една станица, а јас сè уште бев внатре. Тие продолжија со своите аргументи дури и во нејзино отсуство и тогаш решив да застанам во нејзина одбрана. Знаете колку е лесно за жената да се расправа со бучни мажи, што не е случај со друг маж. Затоа, кога зборував тие некако замолкнаа. Јас не се сеќавам каде што некои од аргументите што ги направив дојде од, тоа беше како, ако тие почнаа да излегуваат. Тогаш сфатив дека не само што ги разбирам овие работи што ги кажував, туку и верував во нив. Понекогаш е потребно да кажете некои работи за да верувате во нив. Ова беше во саботата, а следниот вторник отидов во џамијата и го рецитирав своето мачеништво (исламско сведоштво на верата).

После некое време се вратив во Франсистоун и решив да се сретнам со имамот кој ми помогна за прв пат. Ме научи како да се поклонувам и на другите основи. Господ нека го награди него и сите што ми помогнаа да станам муслиман. Амин!

Коментари

коментари

error: Content is protected !!