понеделник, 26 јули, 2021

Каде е скриен Светиот Грал? Еден од најистакнатите и трајни симболи на христијанството заедно со копјето со кое бил прободен Исус Христос

Светиот Грал, феномен во западната култура што се бара уште од крстоносните војни, е предмет на многу легенди, приказни и фантазии. Тоа е чашата што Исус Христос ја користел на последната вечера со своите апостоли, тоа е чашата во која била „фатена” крвта на Исус кога бил прободен на крстот, тоа е мистериозното богатство што витезите Темплари го донесоа од Палестина.

Тоа е реликвија, мистериозен предмет за кој не знаеме ништо со сигурност, но можеме само да претпоставиме за што точно станува збор. Тој првпат се појавува во легендата за кралот Артур во почетокот на 12 век во „Персијансот, приказната за гралот“ на Кретеин де Троа како една од задачите што Артур им ги дал на своите витези на Тркалезната маса.

Етимолошкото значење на зборот Грал, или Граал, не постои затоа што таков збор не се појавува во ниту еден европски јазик како збор сам по себе.

Лонгиново Копје

Формата на пишување на самиот поим, Светиот Грал, збуни многу експерти кои се занимаваа со него, па затоа започнаа комбинаторика за да ја пронајдат коренот на зборот. Така, тие ја споија втората верзија на името Сан Грал во една, Санграал, повторно ја разделија и го добија Санг Раал (во средновековна Шпанија недвосмислено би значело крв на Кралот).

Оваа кованица претставува личност со кралско потекло, и многумина сметаат дека одговара на описот бидејќи според нив Исус бил потомок на Давид, израелскиот крал. Ако ова е вистина, тогаш изразот Грал би се однесувал на неговите потомци, што објаснува зошто црквата не прифатила ширење на легендата за Гралот. Исус не бил оженет и немал потомци. Црквата секогаш одлучно го негира она што не и одговара, па затоа е малку збунувачко.

Историчарите кои се занимаваа со Гралот се поделени во три струи. Според првата, Гралот е чашата што ја користел Исус на Тајната вечера и во која се собирала неговата крв. Оваа чаша и копјето со кои беше прободен Исус биле донесени во Велика Британија од Јосиф Артимејски, човек кој му го даде својот веќе подготвен гроб на Исус по распетието и за кој се смета дека е широко распространето христијанството во Велика Британија.

Според други , легендата за Гралот е само збирка на келтски легенди што ги користеле христијаните заради ширење на религијата. Келтите го прифаќале своето наследство полесно од туѓото.

Третите мислат дека приказните за Гралот криеле тајно окултно наследство кое со векови се пренесувало благодарение на тајното друштво од тоа време. Искрено, првата верзија е најприфатлива за обичниот човек, но таа, како и другите две, има повеќе докази за побивање отколку за потврда.

Тајната Вечера, дело на Да Винчи

Најинтригирачката работа во целата оваа приказна е дека легендата за Гралот никаде не ја спомнува Црквата како најголем „заштитник“ на религијата.

Настрана фактот дека Црквата нема официјален став за Гралот. Така, Гралот стана единствената христијанска реликвија што не е под заштита на Црквата, туку го заштитува група независни чувари кои своето право и власт ги темелат на правото на Јосиф, односно директно од Исус.

Ова се согласува со појавата на еретички движења низ западното христијанство помеѓу 11 и 13 век. Сега е време да се вклучиме во целата приказна за темпларите, витешки ред кој беше познат по своето прилично необично толкување на религијата и екстремно силното финансиско и политичко влијание во тоа време. Како и многу витешки редови од тоа време, како и верски секти, темпларите имале свои религиозни церемонии за кои малку се знае.

Слика со приказ на Темпларите и Светиот Грал на средина

Црквата ги распушти со комбинирани сили на католичките владетели по долги крвави борби, но не ги уништи. Постои приказна дека мала група витези избегале во Шкотска со своето богатство што го чувале. Малку е веројатно дека 5-6 луѓе би ги одзеле сите богатства на темпларите, па се поставува прашањето, дали Гралот го чуваше овој витешки ред по цена на неговата смрт? Потоа, тука е приказната за Катарците, во Франција, еретичко движење кое се шири во 11 век. И тука тече приказната за богатството на еретиците што тие ја изнесоа за време на бегството од нивното последно упориште во Монтсегур.

Сè на сè, Гралот никогаш не бил достапен за масите, а неговата трага е изгубена околу XIV век. Оттогаш, тоа е само приказна што ја буди фантазијата на авантуристи, историчари и научници (не Црквата), за да се најде таа реликвија што може да му даде вечен живот на оној што ја користи. Потрагата по Светиот Грал продолжува и само Бог знае дали и кога ќе се најде.

Коментари

коментари

error: Content is protected !!