сабота, 5 декември, 2020

Само што ја вклучи својата 5G мобилна мрежа, Кина цели кон 6G – што понатаму?

Кина прва во светот успешно лансираше сателит за тестирање на 6G мрежата. Сателитската технологија не е наменета само за комуникација.

Други 12 сателити се лансирани во орбитата од центарот за лансирање сателити Таџијан во провинцијата Шанџи.

Целта на Кина е да ја тестира технологијата, мрежа на исклучителна брзина што ќе биде основа на комуникацијата во иднина.

Сателитите исто така ќе можат да ги следат катастрофите во земјоделските култури и да спречат шумски пожари.

Министерството за наука и технологија во соопштението објавено во средата рече дека ќе формира две работни групи за извршување на задачата.

Една група ќе се состои од релевантни владини оддели одговорни за промовирање на тоа како ќе се спроведува истражување и развој на 6G. Другиот тим ќе биде составен од 37 универзитети, истражувачки институти и претпријатија, кои ќе ја изложат техничката страна на 6G и ќе понудат совети.

5G се однесува на мобилните мрежи од следната генерација кои нудат супер-брзина на податоци што ветуваат поддршка на технологии како автомобили без возач и виртуелна реалност. Кина ги вклучи своите 5G мрежи претходно овој месец пред првичниот распоред за 2020 година.

Да бидеме јасни, 5G е сè уште во почетна фаза, а повеќето луѓе ширум светот сè уште се на 4G мрежи.

Иако има многу возбуда околу 5G, сè уште е нејасно какво влијание може да има 5G врз индустриите и потрошувачите над брзите брзини на преземање во реалноста.

Врвниот сателит е именуван по Универзитетот за електронски науки и технологија во Кина (UESTC).

Ќе се користи за да се потврдат перформансите на 6G фреквентниот опсег во вселената.

Иако се верува дека 6G технологијата е сè уште во почетна фаза, се очекува да биде повеќе од 100 пати побрза од 5G.

Коментари

коментари

error: Content is protected !!