среда, 22 септември, 2021

Универзитетот во кој што студирал Владимир Путин се најде во најдобрите 100 во светот

Државниот универзитет во Санкт Петербург (СПбГУ) – прв пат се најде во листата на 100 најдобри светски програми програми EXECUTIVE MBA на рејтингот на FINANCIAL TIMES. Се работи за еден од најпрестижните рејтинзи во светот. Рејтингот на Фајненшл тајмс е меѓународна и прифатена ознака за квалитет за програми за деловно образование.

Извршната МБА програма на Државниот универзитет во Санкт Петербург (СПбГУ) влезе во првите 100 на ранг-листата на Financial Times Executive MBA Ranking 2020, објавена на 26 октомври 2020 година. Универзитетот беше рангиран на 93-то место во вкупниот ранг и 48-ми меѓу европските школи за бизнис. Ова е уште еден голем успех и признание за Државниот универзитет во Санкт Петербург, и за Русија во целост. Државниот универзитет во Санкт Петербург во својата скоро тристагодишна историја секогаш бил на самиот врв во Русија, но во поново време истиот е и во европскиот и во светскиот врв на разните светски рангирања.

Извршната МБА програма се спроведува преку Високата школа за менаџмент на Државниот универзитет во Санкт Петербург (ВШМ СПбГУ) – бизнис школа основана со поддршка на Владата на Руската Федерација. Во септември 2005 година, рускиот претседател Владимир Путин го иницираше приоритетниот национален проект „Образование“, во рамките на кој беше поставена задачата да се создаде руска бизниш школа од светски ранг за обука на националната елита за создавање на топ менаџерски персонал, способна за решавање на задачите за зголемување на конкурентноста на земјата во контекст на глобалната економија во 21 век, преку создавање на конкурентна и иновативна економија. Во ВМШ СПбГУ се собрани најдобрите руски професори и се создадени најдобрите услови преку изградба на нови современи кампуси, лаборатории и предавални за студентите и професорите. Програмата на ВШМ СПбГУ е доста атрактивна во Русија, и во неа се вклучуваат само најдобрите студенти.

ВШМ СПбГУ е водечка руска бизнис школа, создадена врз основа на Државниот универзитет во Санкт Петербург, еден од најстарите класични универзитети, најголемиот центар на наука, образование и култура во Русија. ВМШ СПбГУ е постојано рангиран меѓу 50-те најдобри деловни школи во Европа и е признат центар за истражување и обука за управување. Управниот одбор на ВМШ вклучува лидери од бизнисот, владата и меѓународната академска заедница.

Владимир Путин на церемонијата на почетокот на изградбата на кампусот на СПбГУ „Михајловска дача“

„Денес, признавањето на високото ниво на бизнис образование на Државниот универзитет во Санкт Петербург се рефлектира во престижни меѓународни акредитации и се потврдува со разни рејтинзи, каде што Државниот универзитет во Санкт Петербург од година во година зазема почесно место во ТОП-100, во непосредна близина на најдобрите универзитети и училишта во светот. Фактот што ВМШ СПбГУ беше вклучен во листата на најдобри според Financial Times е заслуга на целиот наставен кадар, студентите и дипломираните студенти на нашата програма. Благодарение на поддршката на државно ниво, ние достоинствено се справивме со оваа задача и си поставивме нови амбициозни цели “, рече Николај Кропачов, ректор на Државниот универзитет во Санкт Петербург.

Financial Times во својот рејтинг ги анализира образовните програми засновани на податоци собрани од деловните училишта и преку анкети на дипломираните студенти. На последното место во рангирањето влијаат таквите критериуми како просечното ниво на приход, растот на платите и растот на кариерата на дипломираните студенти во рок од три години по завршувањето на програмата, степенот на меѓународна академска мобилност, нивото на научно истражување во училиштето, процентот на наставници со научна диплома и други. се меѓународна и општо прифатена ознака за квалитет за програми за деловно образование. Рејтингот на Financial Times е меѓународна и општоприфатена и признаена ознака за квалитет за програми за бизнис образование низ целиот свет.

Коментари

коментари

error: Content is protected !!