сабота, 5 декември, 2020

СТРУЧЊАЦИ ВО СВОЈАТА ПРОФЕСИЈА: Ова се членовите на Комисијата за заразни болести

Согласно член 249 од Законот за здравствена заштита, односно член 59 од Законот за заштита на населението од заразни болести, на 15 март 2020 година, министерот за здравство Доц. Д-р Венко Филипче формираше Комисија за заразни болести како стручно, советодавно тело за справување со Коронавирусот КОВИД-19.

Членовите на Комисијата се избираа од редот на истакнати стручњаци од областа на епидемиологијата, инфектологијата, микробиологијата, педијатријата, ветерината и други специјалности.

За претседател на Комисијата е назначен Проф. д-р. Миле Босилковски од ЈЗУ Универзитетска клиника за инфективни болести и фебрилни состојби-Скопје.

За секретар на Комисијата е назначена д-р. Кристина Ставридис од ЈЗУ Институт за јавно здравје.

Членови на Комисијата за заразни болести се:

Проф. д-р. Миле Босилковски , ЈЗУ Универзитетска клиника за инфективни болести и фебрилни состојби-Скопје.

Д-р. Зоран Стојановски, Министерство за здравство

Прим. Сузана Маневска, Министерство за здравство

Прим. др. Жарко Караџовски, ЈЗУ Институт за јавно здравје

Д-р. Владимир Миќиќ, ЈЗУ Институт за јавно здравје

Д-р. Милена Стевановиќ, ЈЗУ Универзитетска клиника за инфективни болести и фебрилни состојби-Скопје

Д-р. Илир Демири, ЈЗУ Универзитетска клиника за инфективни болести и фебрилни состојби-Скопје

Д-р. Наташа Најдановска-Алуловска, ЈЗУ Универзитетска клиника за детски болести

Д-р. Виктор Исјановски, директор на ЈЗУ Здравствен дом-Скопје

Проф. д-р. Милена Петровска, Институт за микробиологија и паразитологија, Медицински факултет-Скопје

Прим. д-р. Александар Стојанов, ЈЗУ Центар за јавно здравје-Скопје

Д-р. Иринка Сотирова Бухова, претседателка на Државен здравствен и санитарен инспекторат

Д-р. Лилјана Деспотовска Ристовска, Државен здравствен и санитарен инспекторат

Ванчо Новоселски, Агенција за храна и ветеринарство

Грета Николовска, Агенција за храна и ветеринарство

М-р Марија Милкова, Центар за управување со кризи

Д-р. Кристина Ставридис, ЈЗУ Институт за јавно здравје член и секретар на Комисијата.“

Како надворешен член на Комисијата е одредена Арта Кули од Канцеларијата на Светската здравствена организација-Скопје.

Извор: Магазин.мк

Коментари

коментари

error: Content is protected !!