среда, 21 октомври, 2020

Со пекарски квасец се прави тест за корона-вирусот: Резултати за 15 минути

Австралиски научници развиваат тест кој треба да дијагностицира ковид-19 за 15 минути, а клучна состојка во новата технологија е пекарскиот квасец.

Биотехнолошката компанија Xing Technologies доби 1,5 милиони долари од владата на Квинсленд за финансирање на проектот XavTrap, што научниците го претставија денеска и објаснија дека треба да функционира слично на тестот за бременост.

Неколку капки од посебен раствор се ставаат на стапче за земање брис од носот кој потоа се става на лента и „се добиваат резултати во рок од 15 минути, во зависност од степенот на инфекција“, објасни менаџерот на проектот Џадвер Гревал.

Квасецот е обложен со честички што можат да го заразат вирусот како лента Велкро.

Квасецот е комбиниран со технологија на ленти, како што се користи во тестовите за бременост.

„Другите тестови што може да се најдат на пазарот се одлични, сите се добри тестови, но не можат да направам разлика помеѓу жив и мртов вирус“, објаснува Гривал.

Ефтиниот и брз тест може да се користи во области со висок ризик како што се болници, домови за стари лица и трговски центри.

Може да се користи и за дијагностицирање на денга треска.

Сличен тест се развива и во САД, а австралиските власти се надеваат дека нивниот ќе биде достапен до крајот на годинава.

Коментари

коментари

error: Content is protected !!