Перцепцијата за Северна Македонија и Албанија е дека се најкорумпирани земји на Западниот Балкан

Во критериумите со кои се анализираат странските економии од Стејт департментот спаѓаат: отвореноста за инвестиции, правните и регулаторни политики на земјата, фирми кои се во сопственост или имаат најголемо учество од државата, но и степенот на корупција во општеството.

Американскиот Стејт департмент го објави годишниот извештај за климата за инвестирање во повеќе од 170 земји и економии. Извештајот го подготвуваат економските аташеа по амбасадите на САД ширум светот и анализираат разни видови на сегменти на економии што се веќе пазари, или потенцијални пазари за американските бизниси и бизнисмени.

Во критериумите со кои се анализираат странските економии од Стејт департментот спаѓаат: отвореноста за инвестиции, правните и регулаторни политики на земјата, фирми кои се во сопственост или имаат најголемо учество од државата, но и степенот на корупција во општеството.

Извештајот од Вашингтон издвојува и одредени предизвици и бариери, локални правни пречки, недостиг од соодветна транспарентност, проблеми со корупцијата и сектори кои се затворени за странски инвестиции.

Во делот за Северна Македонија се наведува дека земјата сега е членка на НАТО и ќе почне преговори за членство со ЕУ, што ќе ѝ помогне да го зголеми нивото на странски инвестиции и економски растеж.

Коментари

коментари

error: Content is protected !!