понеделник, 21 септември, 2020

Клиентите во ШОК: Една од најпознатите банки кај нас оди во стечај

Народната банка денеска ја одзеде дозволата за работа на Еуростандард банка – Скопје, соопшти на прес-конференција гувернерката Анита Ангеловска Бежоска.

НБМ утре до надлежниот суд ќе достави предлог за отворање стечај на Еуростандард.

Сите депозити, на 99,4 отсто од физичките лица ќе бидат исплатени во рамки на законските рокови.

„Вложивме исклучителен напор за да не дојде до затворање на банката. Првенствено нашите напори се забележливи во супервизорските мерки кои ги спроведовме. Преку акционерите се обидовме банката да се стабилизира и да почне нормално да функционира. Кредитните загуби наметнаа потреба од поголеми вложувања кои не се реализираа“, рече Бежоска.

Сите други банки работат со добивка, рече гувернерката, според која ако се изземе „Еуростандард банка“, банкарскиот систем се подобрува за 21 процент.

„ Сите податоци јасно покажуваат дека затворањето на банката е во функција на одржување и јакнење на банкарскиот систем и заштита на депонентите. Уверени сме дека банките ќе излезат во пресрет на досегашните клиенти на ‘Еуростандард банка’ со своите услуги и производи. Со тоа, ќе се потврди дека нашиот банкарски систем не само што е стабилен, туку и општествено одговорен“, додаде Бежоска.

Коментари

коментари

error: Content is protected !!