недела, 6 декември, 2020

Ме исмеваа затоа што немам интернет, ниту мобилен: Маријана раскажа приказна која ќе ве трогне

Зборовите на 12-годишната Маријана – девојчето без интернет, ќе допрат до вашата душа: „Ме исмеваа затоа што немам интернет или мобилен телефон, дека нашата куќа е грда …“

Најмногу од сè, таа сака да биде учителка, а фактот дека нема модерна технологија нема да ја спречи во тоа.

Маријана (12 години), живее сосема поинаку од повеќето врсници.

„Јас сум Маријана. Не ме познаваш? Точно, јас не сум на Инстаграм или Фејсбук. Не “четувам“, не “снапувам“. Ако сакате да ме запознаете, можете да дојдете кај мене. До мојата улица или училиште. Или ќе ме видите како чекам на автобуската станица. Лесно ќе ме препознаете. Јас сум таа што не држи мобилен телефон во своите раце “, започна девојката, која нема лаптоп, интернет или мобилен телефон. Во есејот со кој го освои второто место на државниот литературен натпревар „Мато Ловрак“ вели: „Кога отидовме на екскурзија, немав со што да се фотографирам, за да можам да им ги прикажам на моето семејство моите слики од разгледување на водопадите во Сплит, Трогир и Крка. Не ми беше гајле. Им донесов магнет. За мене е важно семејството.

Мајка и татко се земјоделци на кои не им е лесно да се грижат за четворица ученици во основно училиште, но како што вели мајката Валентина, најскапоцена е љубовта што ја пружате на децата.

„Знам дека има деца кои немаат семејство. Која би била нивната детска приказна? Се жалам дека немам Интернет, а некои дури и немаат семејство… Кога размислувам за тоа, сфаќам дека моето детство е добро “, напиша Маријана во есејот, а нејзината приказна ја обелодени ТВ Нова. Целата емисија погледнете ја ОВДЕ.

Патем, вчера, новинарката која ја обелодени оваа приказна, Маја Медаковиќ доби уште една награда за оваа сторија – наградата Прагма за најдобар телевизиски производ што ја промовира вредноста на образованието. ️

Извор: Хаштаг

Коментари

коментари

error: Content is protected !!