вторник, 18 јануари, 2022

Ова е новиот пратенички состав

Според конечните неофицијални резултати од предвремените парламентарни избори што се одржаа завчера, Коалицијата „Можеме“ предоведна од СДСМ освои 46 пратеници, ВМРО-ДПМНЕ и други 44, Демократската унија за интеграција (ДУИ) 15, Алијанса на Албанците и Алтернатива (АА/А) 12, Левица два и ДПА еден мандат.

По изборни единици освоените мандати се распоредени на следниот начин.

Во ИЕ1 Коалицијата „Можеме“ освои осум пратеници, ВМРО-ДПМНЕ седум, ДУИ два, Алијанса на Албанците и Алтернатива два и Левица еден пратеник.

Коалиција „Можеме“: 1. Никола Димитров, 2. Мила Царовска, 3. Дамјан Манчевски, 4. Моника Зајкова, 5. Дарко Каевски, 6. Горан Мисовски, 7. Кастриот Реџепи, 8. Марија Георгиевска

ВМРО-ДПМНЕ: 1. Гордана Силјановска-Давкова, 2. Тимчо Муцунски, 3. Синиша Стојаноски, 4. Бети Стаменкоска-Трајкоска, 5. Љупчо Димовски, 6. Љупчо Пренџов, 7. Велика Стојкова-Серефимовска

ДУИ: 1. Изет Меџити, 2. Арбен Зибери

АА/А: 1. Скендер Реџепи, 2. Абдула Салиу

Левица: 1. Димитар Апасиев

Во ИЕ2, ВМРО-ДПМНЕ и „Можеме“ освоија по седум мандати, ДУИ три, АА/А три пратеници.

ВМРО-ДПМНЕ: 1. Владо Мисајловски, 2. Рашела Мизрахи, 3. Бране Петрушевски, 4. Иван Стоилковиќ, 5. Жаклина Пешевска, 6. Дарко Костовски, 7. Бојан Стојаноски

„Можеме“: 1. Оливер Спасовски, 2. Сања Лукаревска, 3. Мухамед Зеќири, 4. Даниела Маркоска, 5. Мартин Костовски, 6. Љатифе Шиковска, 7. Бастри Бајрами

ДУИ: 1. Арбер Адеми, 2. Берат Ајдари, 3. Мерита Колчи-Коџаџику

АА и А: 1. Африм Гаши, 2. Ељми Азири, 3. Сафије Садики Шаини

Во ИЕ3, ВМРО-ДПМНЕ освои 10 пратеници, „Можеме“ девет и Левица еден пратеник.

ВМРО-ДПМНЕ: 1. Игор Јанушев, 2. Иван Јорданов, 3. Благица Ласовска, 4. Иванка Василевска, 5. Стојан Миланов, 6. Игор Здравковски, 7. Миле Лефков, 8. Никола Мицевски, 9. Даниела Христова, 10. Марија Петрушевска

„Можеме“: 1. Љупчо Николоски, 2. Јагода Шахпаска, 3. Сашко Николов, 4. Маја Морачанин, 5. Ненад Коциќ, 6. Соња Михаиловска, 7. Љупчо Балкоски, 8. Марија Ангелова, 9. Илија Николовски

Левица: 1. Борислав Крмов

Во ИЕ4 мандатите ги поделија ВМРО-ДПМНЕ и „Можеме“, односно по 10 пратеници.

ВМРО-ДПМНЕ: 1. Александар Николоски, 2. Ане Лашкоска, 3. Дајанчо Ефтимов, 4. Ели Панова, 5. Зоранчо Јованчев, 6. Петар Ристески, 7. Здравко Трајанов, 8. Ангелинка Петкова, 9. Златко Пенков, 10. Јадранка Поцкова

„Можеме“: 1. Зоран Заев, 2. Соња Мираковска, 3. Миле Талевски, 4. Даниела Колева, 5. Панчо Минов, 6. Марија Костадинова, 7. Костадин Костадинов, 8. Лолита Ристова, 9. Павле Трајанов, 10. Коле Чаракчиев

Во ИЕ5 ВМРО-ДПМНЕ и „Можеме“ освоија по осум пратеници, ДУИ три и АА/А еден пратеник.

ВМРО-ДПМНЕ: 1. Игор Дурловски, 2. Антонијо Милошоски, 3. Силвана Ангелевска, 4. Кирил Пецаков, 5. Јован Јаулески, 6. Олга Лозановска, 7. Ѓорѓија Сајкоски, 8. Лидија Петкоска

„Можеме“: 1. Радмија Шекеринска-Јанковска, 2. Јован Митрески, 3. Бисера Костадиновска Стојчевска, 4. Лазе Таневски, 5. Бети Рабаџиевска Наумовска, 6. Енес Ибрахим, 7. Боби Мојсоски, 8. Жаклина Лазаревска

ДУИ: 1. Талат Џафери, 2. Исмаил Јахоски, 3. Арбана Пашоли

АА/А: 1. Сурија Рашиди

Во ИЕ6, ДУИ освои седум, АА/А шест, „Можеме“ четири, ВМРО-ДПМНЕ два и ДПА еден пратеник.

ДУИ: 1. Али Ахмети, 2. Фљорин Бесими, 3. Арта Билали-Зендели, 4. Насер Нуредини, 5. Бајрам Реџепи, 6. Вјолца Адеми, 7. Бајрам Кадрија

АА/А: 1. Зиадин Села, 2. Атнан Незири, 3. Илире Даути, 4. Хусни Исмаили, 5. Халил Снопче, 6. Артина Ќазими

„Можеме“: 1. Билал Касами, 2. Фаница Николоска, 3. Бејџан Иљас, 4. Фадил Зендели

ВМРО-ДПМНЕ: 1. Дафина Стојаноска, 2. Александар Велјановски

ДПА: 1. Мендух Тачи

Во целост, новиот собраниски состав, (пред распределбата на минитерските места) изгледа вака:

„Можеме“: Никола Димитров, Мила Царовска, Дамјан Манчевски, Моника Зајкова, Дарко Каевски, Горан Мисовски, Кастриот Реџепи, Марија Георгиевска, Оливер Спасовски, Сања Лукаревска, Мухамед Зеќири, Даниела Маркоска, Мартин Костовски, Љатифе Шиковска, Бастри Бајрами, Љупчо Николоски, Јагода Шахпаска, Сашко Николов, Маја Морачанин, Ненад Коциќ, Соња Михаиловска, Љупчо Балкоски, Марија Ангелова, Илија Николовски, Зоран Заев, Соња Мираковска, Миле Талевски, Даниела Колева, Панчо Минов, Марија Костадинова, Костадин Костадинов, Лолита Ристова, Павле Трајанов, Коле Чаракчиев, Радмија Шекеринска-Јанковска, Јован Митрески, Бисера Костадиновска Стојчевска, Лазе Таневски, Бети Рабаџиевска Наумовска, Енес Ибрахим, Боби Мојсоски, Жаклина Лазаревска, Билал Касами, Фаница Николоска, Бејџан Иљас, Фадил Зендели

ВМРО-ДПМНЕ: Гордана Силјановска-Давкова, Тимчо Муцунски, Синиша Стојаноски, Бети Стаменкоска-Трајкоска, Љупчо Димовски, Љупчо Пренџов, Велика Стојкова-Серефимовска, Владо Мисајловски, Рашела Мизрахи, Бране Петрушевски, Иван Стоилковиќ, Жаклина Пешевска, Дарко Костовски, Бојан Стојаноски, Игор Јанушев, Иван Јорданов, Благица Ласовска, Иванка Василевска, Стојан Миланов, Игор Здравковски, Миле Лефков, Никола Мицевски, Даниела Христова, Марија Петрушевска, Александар Николоски, Ане Лашкоска, Дајанчо Ефтимов, Ели Панова, Зоранчо Јованчев, Петар Ристески, Здравко Трајанов, Ангелинка Петкова, Златко Пенков, Јадранка Поцкова, Игор Дурловски, Антонијо Милошоски, Силвана Ангелевска, Кирил Пецаков, Јован Јаулески, Олга Лозановска, Ѓорѓија Сајкоски, Лидија Петкоска, Дафина Стојаноска, Александар Велјановски

ДУИ: Изет Меџити, Арбен Зибери, Арбер Адеми, Берат Ајдари, Мерита Колчи-Коџаџику, Талат Џафери, Исмаил Јахоски, Арбана

Коментари

коментари

error: Content is protected !!