понеделник, 15 август, 2022

Се огласи и претседателот Пендаровски: Испрати многу важна порака

Претседателот на Република Македонија Стево Пендаровски своето право на глас денеска го оствари на избирачкото место 2489 во месната заедница Автокоманда. 

-Очекувам како што и доликува на една европска демократска држава сите учесници во изборниот процес вечер по завршувањето на гласањето да си подадат рака и да си честитаат еден на друг, изјави претседателот Стево Пендаровски.

Тој особено го истакна фактот што изборите до овој момент се одвиваат мирно и со максимално почитување на здравствените протоколи за заштита на сите учесници во изборниот процес со оглед дека ова се специфични избори кои се одржуваат во време на пандемија на коронавирусот.

-Според достапните информации од првата половина од изборниот ден гледаме дека се се одвива во рамките на законските прописи и во една демократска, мирна и толерантна атмосфера. Она што е значајно и што е специфика на овие избори, а според мене би требало да остане до крајот на изборниот ден така, е дека досега изборите се одвиваат со максимално почитување на здравствените протоколи бидејќи исклучително е битно секој што сака да го реализира своето гласачко право денеска секој граѓанин да биде максимално заштитен. Се разбира, зборувам и за луѓето околу 30.000 – 35.000 кои се ангажирани како членови на гласачките одбори, рече шефот на државата.

Изборите рече тој, мора да се спроведат фер, транспаренто и во демократската атмосфера.

-Денеска мора да биде транспарентно, фер и демократско гласање и притоа сите што се учесници во изборниот процес мораат да бидат заштитени бидејќи ние сме една од првите пет-шест држави во светот која организира избори во време на корона. Јас се надевам дека така ќе остане како што е и досега во текот на изборниот ден се до прогласувањето на резултатите. Сосема е небитно тоа кој ќе биде формален победник вечерва. Очекувам како што и доликува на една европска демократска држава сите учесници во изборниот процес вечер да си подадат рака и да си честитаат еден на друг, рече претседателот Пендаровски кој заедно со семејството го оствари гласачкото право на избирачкото место 2489 во месна заедница во Автокоманда во Општина Гази Баба.

Прочитај повеќе: ДИК: До 20:45 часот гласале 50,86% од гласачите или 922.678 лица

Претседателот на Државната изборна комисија Оливер Дерковски пред малку ги објави резултатите за одѕивот на денешните предвремени парламентарни избори на 15 минути пред затворањето на избирчките места во 21 часот. До 20:45, гласале 922 678 граѓани, што е излезност од маргинално над 50,86%.

Коментари

коментари

error: Content is protected !!