Неверојатен пресврт: РАДОСНА вест за Македонците со бугарски пасош

Македонците со двојно државјанство кои ја посетуваат Бугарија мора да бидат во 14-дневен карантин. Иако Северна Македонија ги отвори сите свои гранични премини, Македонците со двојно државјанство кои ја посетуваат Бугарија,подлежат на 14-дневен карантин. Се очекува одлуката да падне од 1 јули, коментираат официјалните лица на Гуешево, пренесува БНГ (Бугарско национално радио).

Бугарите кои заминаа за Северна Македонија денес се вратија од граничниот премин Гуешево, откако сфатија дека ќе бидат ставени во карантин при нивното враќање, рече службеник на должност на контролниот пункт:

„Некои од нашите луѓе, кои не разбрале, отидоа таму, но кога им беше објаснето, тие се вратија. Зошто? Потоа, кога ќе се вратат, тие подлежат на целосен карантин од 14 дена “.

Десетици грѓани со двојно државјанство се очекува да пристигнат во Кустендил во среда, за да пазаруваат, регистрираат или пререгистрираат моторни возила, компании или други административни работи, изјави маж во една од канцелариите во градот кој им помагаше:

„Карантинот е до 30 јуни. Потоа, на 1 јули, во среда, можеби ќе започнеме. Доколку се тргне карантинот, треба да влезат барем оние со бугарски документи. Сега, ако влезат, тие ќе бидат  ставени во карантин “.

Во утринските часови на 29 јуни во велешката полиција билa пријавена измама која се случила на фарма за добиток во велешкото село Превалец.

Како што информираат од МВР, четири непознати лица кои се претставиле дека се од скопски Сарај, измамиле 67-годишен велешанец откако договориле купопродажба на девет грла крупен добиток за сума од 6.000 евра.

Откако добитокот го натовариле во камион со кумановскa регистрација, двајца од нив заминале, додека велешанецот со останатите две лица, кои биле со автомобил со скопска регистарација, се упатиле до Ветеринарна станица во Велес за да ги комплетираат документите за продажбата.

По ова, едно од лицата со изговор дека ќе го пренесува неговиот брат, на велешанецот му оставил паричник како гаранција, по што и тие двајца купувачи заминале.

Откако 67-годишникот го отворил паричникот кој бил наполнет со хартија, сфатил дека е измамен. Полицијата презема мерки за расчистување на случајот.

Коментари

коментари