понеделник, 18 октомври, 2021

Ако на банкомат забележите вакво нешто ни случајно не ја ставајте картичката и не подигајте пари

Криминалците се сѐ покреативни, а за да ги заштитите вашите работи, потребно е да поведете сметка за неколку ситници со кои може да спречите кражба.

До вашите податоци, криминалците доаѓаат на многу начини.

Таблата за куцање на банкоматот се користи за запишување на ПИН лозинката. „Лажната“ тастатура ја памети вашата лозинка.

Обрнете внимание на овие работи. Пукнатини и гребатинки кои укажуваат дека банкоматот е оштетен. Нешто што е чудно и невообичаено.

Различни облици или бои на банкоматот. Делчиња кај отворот за картичката.

ПОВЕЌЕ: Доколку купувате половен автомобил бидете внимателни и проверете двапати – на овие автомобили најчесто им ја враќаат километражата

Во Велика Британија засега враќањето на поминатите километри кај половните автомобили не е толку честа појава, но затоа во останатиот дел од Европа таквиот случај расте од година на година.

Гледајќи ја историјата на техничките прегледи и споредувајќи ја со поминатите километри, компанијата „Rapid Car Check“ дошла до податоци дека на повеќе од 6 отсто од половните автомобили им е вратена километражата (околу 2.48 милиони примероци).

Возилото на кое што најмногу се враќа километражата во Велика Британија е популарнoто „Vauxhall Opel Combo“.

На дури 13.15 отсто од тие возила утврдени се големи разлики во поминатите километри.

Следни на листата се:
„Ford Transit“ (12.99 отсто), „BMW X5“ (11.71 отсто), „Peugeot 206“ (11.38 отсто), „Ford Transit Connect“ (11.06 отсто), „Fiat Punto“ (10.44 отсто), „Mercedes-Benz Sprinter“ (10.37 отсто), „Renault Clio“ (9.34 отсто) и „Renault Megane“ (8.95 отсто).

Во Велика Британија враќањето на километражата на автомобилите засега е во т.н. сива зона.

Забрането е да се продаваат половни автомобили за кои што се знае дека им е вратена километражата, но не е забрането и враќањето на самата километража.

Меѓутоа, во 2012-та година сепак биле осудени околу 100 граѓани поради таква ситуација.

Враќање на километража – што да се прави?
„Штом воочите дека половниот автомобил има поминато под 160.000 километри, а истиот не е произведен пред две или три години, тогаш треба да знаете дека газдата направил нешто“ – е еден од советите кој што може да се слушне од искусните купувачи и продавачи на половни автомобили.

За некои од марките автомобили постои т.н. ‘електронска историја’, па за само неколку секунди преку компјутер може да се провери дали понудениот автомобил е сервисиран во сосгласност со сервисот и колку приближно километри може да помине врз основа на годината на неговото производство. Тоа особено важи за автомобилите кои што се увезени од Германија.

Коментари

коментари

error: Content is protected !!