Владата денес донесе одлука и за факултетите, односно полагањата во јуни

Покрај одлуката за полициски час од недела од 11 часот до вторник до 05 часот, Владата на денешната седница ги разгледуваше и опциите за полагање на студентите во јунската сесија.

Според донесената одлука, на високообразовните установи каде постои можност за целосна примена на протоколот за полагање испити на високообразовните установи, а во согласност со мерките за заштита од коронавирусот од Комисијата за заразни болести, може да се реализираат студиските програми, како и проверката на знаењето, со физичко присуство на студентот.

„На високообразовните установи каде постои можност за целосна примена на протоколот, со физичко присуство на студентот може да се реализираат предавањата, вежбите, форми на континуирана проверка на знаењето, индивидуалната настава и други облици кои се соодветни на специфичноста на наставно – научната и уметничката област, консултативно – инструктивната настава, индивидуална студиска работа (истражување на литература, семинарски задачи, проектна работа), полагањето на испитите и колоквиумите, како и одбраната на дипломска, магистерска теза и докторски труд“, стои во соопштението од Влада.

Воедно со оваа Уредба се регулира и работата на Стручната служба. Може да се врши со физичко присуство на вработените, ако за тоа постои можност за примена на протоколот.

Коментари

коментари