Полицијата мора да слика дека не носите маска – само така може да ве казни

Неколку појаснувања во врска со олабавувањето на мерките и казните за неносење на маски/марами

Задолжително носење на маски/марами од среда се однесува на 3 града: Прилеп, Куманово и Тетово.

Во уредбата која треба да се донесе во врска со казнувањето, ќе стои дека првата недела ќе се даваат само опомени, дури потоа казни.

Полицијата има обврска да има фотографија со која ќе ја оправда мандатната казна. Целта е да не се даде можност за казни без покритие.

Многу важно, целта на оваа уредба, се разбира, не е казнување, туку обезбедување на пошироко почитување на правилата.

Во врска со олабавувањето на рестрикциите на територија на цела држава, тоа ќе се одвива во неколку фази. Во првата фаза, ќе се намали времетраењето на полицискиот час но задолжително сите ќе мора да носиме маски/марами а остануваат и мерките за забрана на групирања и задолжителна дистанца од 2 метри.

Коментари

коментари