петок, 29 септември, 2023

Шестмесечно бебе е најмладиот пациент со коронавирус во Србија

„Бебињата ретко се разболуваат, но првиот потврден случај е во Белград“, пишува во вторникот белградскиот „Телеграф.рс, повикувајќи се на изјава на Владимир Ѓукиќ, директор на Клиничкиот и болничкиот центар (КБЦ).

„Бебе на возраст од 28 недели е заразено со коронавирус“, рече Ѓукиќ.

Зборувајќи за пациентите кои се лекуваат на КБЦ, прва резервна болница по пополнувањето на капацитетот на Клиниката за инфективни болести, Ѓукиќ посочи дека има и многу млади. “Имаме бебе од 28 недели , родители – татко и син, син и мајка, цели семејства… Сите се изложени на ризик. Единствената превенција е целосна изолација”, рече тој.

Во Србија, коронавирусот е потврден во 54 случаи во последните 24 часа, така што вкупниот број заразени е 301, по 17 дена од првиот официјално потврден случај.

Коментари

коментари