Кина изгради 60 метарски прочистувач на воздух

Во Кина изграден џиновски прочистувач на воздухот. Објектот е поставен во центарот на градот Ксиан во Кина. Капацитетот на овој прочистувач е од 5 до 18 милиони кубни метри воздух во текот на еден ден.

Има огромна способност за справување со ситните ПМ 10 честички кои штетно влијаат на здравјето на луѓето, и тоа за 10 до 10% на 10 километри квадратни површина.

Сепак, оваа кула засега е сеуште во експирементална фаза. Истата била изградена во 2016 година, а досега ги надмина своите очекувања.

Коментари

коментари

error: Content is protected !!