вторник, 25 февруари, 2020
Читај » МАКЕДОНИЈА » Штуловиот универзитет со решенија за загадениот воздух во Тетово

Штуловиот универзитет со решенија за загадениот воздух во Тетово

Штуловиот универзитет произведува електрична енергија од сопствени фотоволтаични панели, работат на систем на автоматско вклучување и исклучување на греењето. Институтот за животна средина на универзитетот работи на истражувања како да се намали загадувањето.

Институтот за животна средина и здравје при Универзитетот на Југоисточна Европа со свои решенија се обидува да го намали загадувањето на воздухот во кампусот, а истовремено се надеваат дека истите примери може да се користат и во заедницата со цел подобра животна средина. Повеќе не користат нафта за греење, создаваат електрична енергија од сопствени фотоволтаични панели и слично. Имаат уште идеи кои ќе придонесат за намалување на загадување на воздухот.

„Слободно можам да кажам дека 100 илјади евра годишно имаме чиста заштеда затоа што се грееме на пелети. Воедно овде имаме систем на далечинска контрола на палење на поединечните единици на вклучување, исклучување на систем за греење, но таа е мануелна. Новиот систем на којшто сега работиме е систем којшто ќе внесува енергија колку што ќе треба и таму каде што треба. Доколку училницата од 12 до 2 има предавања, нема системот да се вклучи од сабајле и да грее, туку ќе се вклучи во 12. Притоа ако сонцето доволно ја загреало на таа потребна сетинг температура од 19 и 20 степени, системот воопшто нема да внесува енергија“, вели Дарко Спировски, технички советник во Институтот.

Тој смета дека граѓаните и општеството треба директно да влијаат на намалување на создавањето на ПМ честичките кои се најголем загадувач на воздухот. Според него, треба драстично да се намали употребата на дрва за греење.

Коментари

коментари