недела, 20 септември, 2020

Кинезите знаат како да се грижат за пандите

Кина наскоро ќе добие резерват за панди во југозападната провинција Сечуан кој ќе биде двојно поголем од американскиот Национален парк Јелоустоун.

Проектот чини вкупно 1,5 милијарди долари, и има за цел зачувување на пандите, кои се загрозен животински вид.

Местото е одлична можност и за развој на туризмот и, воопшто, економијата во овој дел од Кина. Љубителите на овие ретки животни ќе имаат прилика да минат цел ден со нив. Проценките говорат дека годишно паркот ќе прима околу 20 милиони посетители.

Пандите се национално обележје на Кина. Некогаш ги имаше низ цела јужна и источна Кина, а денeс ги има сѐ помалку.

Коментари

коментари

error: Content is protected !!