Обвинителството отвора постапки за изборни нерегуларности

Кумановското обвинителство утврдува дали премиерот Заев повикал на поткуп пред референдумот. Обвинителството отвори предмет по кривични пријави поднесени од ВМРО-ДПМНЕ, политичката партија на Солза Грчева и Светскиот македонски конгрес, по јавниот повик на Заев од Крива Паланка, бизнисмените да ги наградат вработените кои ќе гласаат.

На денот на референдумот обвинителите на терен регистрирале 40 прекшувања на избирачкото право, најголем број или 29 инциденти во Скопје, од кои 27 биле расчистени уште истиот ден.

Кривичпни пријави за изборни нерегуланости против повеќе од 200 лица за изборен поткуп и полнење кутии поднесе и ВМРО-ДПМНЕ. Опозицијата бара итно разрешување на јавниот обвинител Јовески, за да може да се организраат демократки избори

Народниот правобранител пак најсериозни проблеми регистрира околу изборачкиот список. Оттаму посочуваат дека 30 до 40 000 граѓани од различни причини биле избришани од списокот. Апелираат Државнта изборна комисја да изнајде соодветен начин да ги информира граѓаните кои сакаат да го искористат своите избирачко право, како правилно да се пријават.

Коментари

коментари