недела, 8 декември, 2019
Читај » МАКЕДОНИЈА » Денеска се празнува Свети пророк Захариј, таткото на свети Јован Крстител

Денеска се празнува Свети пророк Захариј, таткото на свети Јован Крстител

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 5 септември.

Денеска е Св. пророк Захариј.

Свети пророк Захариј е таткото на свети Јован Крстител. Потекнуваше од свештеничкото Ароново племе. Син му Јован му беше даден кога тој и жена му Елисавета беа во поодминати години, како дете на верата, т.е. заради нивниот свет живот и цврстата вера во Бога. Животот го заврши маченички беше погубен од Иродовите војници покрај олтарот.

Коментари

коментари