Замина од овој свет актерот Ванчо Петрушевски

Популарниот актер Ванчо Петрушевски почина на 67- годишна возраст. Тој денес го изгубил животот во трагедија. Веста за неговата смрт ни ја потврди актерот Сашо Тасевски, пишува Фокус.

Тој вели дека не може да дава повеќе информации во моментот. Петрушевски е роден во Скопје. Веднаш по завршувањето на Високата музичка школа, отсек за актерски кадри во Скопје во 19755 година се вработил во Драмскиот театар во Скопје, каде неговиот талент го истакнал веќе во првата претстава „Ослободување на Скопје“ од Д. Јовановиќ.

Учествувал во голем број радио-драмсики проекти, телевизиски драми, серии и слично. Познат е по своите улоги во Македонски народни приказни. Во 2016 година освои Државна награда 11 Октомври за остварување во областа на уметноста и културата.

Коментари

коментари

error: Content is protected !!