среда, 6 декември, 2023

Противници на референдумот бараат владини пари за кампања

Околу 30 невладини организации и неколку политички партии, вклучувајќи ги и оние кои јавно се прогласени за проруски, а се обединети во кризниот штабот против референдумот, бараат од Владата пари за нивната кампања.

Кризниот штаб ја повика Владата да ги следи европските практики со споделување на иста сума пари како за кампањата која е „про“ и кампањата која е „против“ референдумот. Јанко Бачев од „Единствена Македонија“ со националистички термини го обвини премиерот, партиите на Албанците и американскиот амбасадор во земјава, Џес Бејли, дека создаваат паника, дека во случај на неуспех на референдумот, ќе има војна.

Ако Владата не им даде пари, кризниот штаб вети дека ќе најде други средства, барајќи од премиерот Заев да даде оставка на 30 – ти септември.

Од кризниот штаб ја доведуваат во пр

Коментари

коментари