недела, 24 јануари, 2021

Столтенберг: Вратата на НАТО е отворена, а вие сте на прагот

Генералниот секретар на НАТО, Јенс Столтенберг изрази очекување дека лидерите на земјите членки ќе ја поканат Македонија да ги започне разговорите за членство во Алијансата на Самитот што ќе се одржи на 11 и 12 јули.

„Вратата на НАТО е отворена, а вие сте на прагот“, изјави Столтенберг, поздравувајќи го договорот меѓу Македонија и Грција, кој го оцени како пример за соработка и огромно постигнување во односите меѓу двете земји.

Говорејќи за роковите, Столтенберг потенцира дека Македонија ќе стане членка на НАТО откако ќе се завршат сите обврски за договорот за името.

„Без исполнување на договорот, нема да можете да станете дел од НАТО“, рече Столтенберг на заедничката прес-конференција со премиерот Зоран Заев во седиштето на НАТО.

Заев посочи дека Македонија ја очекува официјалната покана за НАТО.

Коментари

коментари

error: Content is protected !!