Кина ги тестира паметните очила кои веднаш ги пронаоѓаат криминалците

На контролниот пункт во предградието на Пекинг, локалната полиција оваа недела ќе тестира нова безбедносна алатка: паметни очила кои веднаш можат да ги фатат функциите на лицето, регистрациите на автомобилот и да ги споредат со базата на податоци на овие осомничени во реално време во безбедносните системи.

Очилата креирани од компанијата LLVision ги скенираат лицата на патници во автомобилите и зборовите „црната листа“ се испечатени кога се совпаѓаат со централизирана листа на прекршители. Според локалните медиуми, особено кинескиот дигитален тајмс, тестот на опрема се совпаѓа со годишниот состанок на кинескиот парламент во Пекинг, ја нагласува желбата на кинеските лидери да ја користат технологијата за подобрување на безбедноста во земјата.

„Кинеското раководство некогаш беше загрижено за развојот на интернет технологиите и комуникациските технологии“, рече Дејвид Бандурски, коосновач на кинескиот медиумски проект и медиумски истражувач на Универзитетот во Хонг Конг. „Сега тие гледаат во нив апсолутно неопходни инструменти за социјална и политичка контрола“ заврши Бандурски.

Коментари

коментари