Читај » СВЕТ » Во 2019 година на месечината ќе се појави 4G мрежа

Во 2019 година на месечината ќе се појави 4G мрежа

Водафон и Нокиа планираат да изградат 4G мобилна врска на Месечината. Особено за оваа намена, опремата од сателитот на Земјата ќе биде испорачана, која, според мисијата, „ќе тежи помалку од пакет со шеќер“. Тоа ќе овозможи пренос на податоци со висока дефиниција од Месечината на Земјата.

Мрежата ќе пренесува видео и други податоци до Центарот за контрола на мисијата во Берлин. Тие ќе им дозволат на научниците да контролираат два Луноходи Ауди, кои ќе го посетат местото на слетување на американски астронаути на Месечината.

Како што истакна техничкиот директор на Нокиа, Маркус Велдон, оваа мисија ќе биде од голема важност за истражување на вселената, бидејќи во иднина опремата за летање мора да работи во екстремни услови и човештвото мора да научи да пренесува податоци во вселената.

На прашањето од новинарите зошто изборот падна на 4G, а не на следната генерација мобилна комуникација, еден од вработените во компанијата изјави дека 5G, и покрај својот потенцијал, останува на фазата на тестирање и сè уште не е доволно стабилен за пренос на информации од Месечината на Земјата . Друг проблем што истражувачите ќе треба да го решат е зависноста на опремата од сончевата енергија.

Коментари

коментари