недела, 8 декември, 2019
Читај » ЗАБАВА » ВИДЕО: Робот ја собира коцката на Рубик за 0,38 секунди

ВИДЕО: Робот ја собира коцката на Рубик за 0,38 секунди

Двајца развивачи од САД претставија робот кој ја собра коцката на Рубик за рекордни 0,38 секунди. Претходниот рекорд беше 0.637 секунди и припаѓаше на уредот Sub1 Reloaded на германски програмер.

Еден од креаторите на роботот, Бен Кац, го опиша процесот на развој и неговите резултати во неговиот блог.

Инженерите, исто така, истакнаа дека овој робот може уште побрзо да ја собере коцката на Рубик, ако нејзиниот мотор е заменет со помоќен, иако тие повеќе не користеле таков мотор, како што претходните развивачи го направија.

Кац истакна дека исто така е тешко за системот да ја одреди разликата помеѓу црвените и портокалоните страни на коцката, па истражувачите ги обележаа портокаловите страни со црно маркерско пенкало.

Коментари

коментари