Читај » ЕКОНОМИЈА » Холдингот на Ворен Бафет со рекордна годишна заработка од 45 милијарди долари

Холдингот на Ворен Бафет со рекордна годишна заработка од 45 милијарди долари

Холдингот Berkshire Hathaway на Ворен Бафет забележа рекордна нето-добивка од речиси 45 милијарди долари во 2017 година.

Од нив, 28 милијарди долари – приход од хартии на вредност поради даночната реформа на Доналд Трамп Американската инвестициска конгломерат Berkshire Hathaway на 87-годишниот милијардер Ворен Бафет има пријавено најголема добивка во својата историја: нето-добивка која им припаѓа на имателите на акции на матичното друштво во 2017 година изнесуваше $ 44,94 милијарди евра (87% раст во споредба со претходната година). Претходниот рекорд беше 24,1 милијарда долари, заработен во 2015 година.

Речиси две третини од финансискиот резултат за 2017 година се резултат даночната реформа на Доналд Трамп, која и донесе $ 28 милијарди добивка на Berkshire.

Бафет е познат како поддржувач на повисоки даноци за богатите, и на претседателските избори во САД ја поддржа Хилари Клинтон, но намалувањето на даноците од страна на претседателот Доналд Трамп му помогна на Berkshire Hathaway да покаже рекордни профити

Коментари

коментари