Чуден е овој свет: Село во кое сите жители имаат продадено по еден бубрег

Во светот постојат различни ситуации кои често знаат да не остават без зборови, а еден од тие примери доаѓа од селото Хоксе во Непал, каде сите жители имаат продадено по еден бубрег.

Ова село покрај Хоксе, е познато и како „село на бубрезите“, затоа што луѓето кои живеат тамо, поради тешката сиромаштија се приморани да ги продаваат своите бубрези, односно еден од своите два.

Во ова село често пристигнуваат луѓе, кои ги лажат мештаните дека на местото на стариот бубрег ќе порасне нов, а бубрегот го купуваат до 150 до 2.000 евра, во зависност од тоа како ќе им помине лагата кај населението.

Лагите во ова село одат до тој степен, што многупати кога некој ќе се пожали на болка, има операција на која воопшто и не знае дека останува без бубрег, а подоцна само добива одредена сума на пари, за веќе претрпената штета.

Коментари

коментари