Руски научници уапсени за експлоатација на криптовалути во нуклеарен објект

Со зголемувањето на интересот (и вредност) на криптовалутите доведе до некои претходно рационални луѓе да излезат со некои чудни шеми за брзо збогатување.

Неколку руски научници кои работат во еден од најсигурните истражувачки капацитет во земјата сметале дека можат да го користат суперкомпјутерот во објектот за да експлоатираат некои криптовалути. Тоа беше интересен план, но идните крипто милионери беа запрени од страна на властите пред нивната операција да започне со работа.

Шемата за добивање на криптовалути се одвивала во Сојузниот нуклеарен центар во Саров, јужно од југоисточниот дел на Москва. Ова е еден од руските „затворени градови“ каде што е дозволен само овластен персонал.
Особено што овој објект е родното место на првото нуклеарно оружје на Советскиот Сојуз. Центарот уште работи на нуклеарни истражувања, а за таа цел, во него беше распореден нов суперкомпјутер во 2011 година. Тој е способен за изведување на еден петафлоп операции во секунда, со што стана 12-тиот најмоќен суперкопмјутер во светот. Поради класифицираната природа на својата работа, Русија не објави многу детали за неговиот дизајн. Ние само знаеме дека тој е базиран на x86 процесори, и веројатно е помоќен сега отколку во 2011 година.

Наводните извршители на шемата за експлоатација на криптовалути очигледно мислеле дека би можеле да искотистат дел од процесорската моќ за генерирање на криптовалентност. Потребно е многу процесорска моќ и електрична енергија за да се генерираат вредни виртуелни монети, па рударите или треба да добиваат криптовалути каде што електричната и голема моќност на компјутерот. Иако, дури и суперкомпјутер веројатно нема да биде во можност произведе многу Bitcoin токму сега со својот конвенционален хардвер.

Поради чувствителната природа на работата во објектот, многу од компјутерските системи се исклучуваат од интернет, познат како воздушно раздвојување. Научниците беа фатени кога се обидуваа да ја поврзат безбедна внатрешна мрежа на интернет.

Безбедносниот тим на објектот ја известил Федералната служба за безбедност на Русија (ФСБ), а научниците биле уапсени. Портпаролот на Федералниот нуклеарен центар вели дека кривичното дело против научниците е во тек. Значи, во случај да размислувате за киднапирање на класифициран руски суперкомпјутер за добивање на криптовалути, можеби би било пожелно да барате на друго место.

Коментари

коментари