вторник, 17 септември, 2019
Читај » ЕКОНОМИЈА » Во Кина, GM произведе електрично возило во вредност од 5.600 долари

Во Кина, GM произведе електрично возило во вредност од 5.600 долари

Заедничкото претпријатие на General Motors, Wuling Automobile и SAIC Motor Corporation, најголемата кинеска државна автомобилска компанија, произведе двоседно буџетско електрично возило Baojun Е100. Неговата цена е само 5.600 долари, вклучувајќи ги и регионалните субвенции за негово купување, пишува Electrek.

Двоседното електрично возило Baojun E100, произведено од заедничкото претпријатие SAIC-GM-Wuling, тврди дека е најевтиното електрично возило во Кина. Неговите трошоци, во зависност од големината на регионалните субвенции, се движат од 5,6 до 9,3 илјади американски долари.

Baojun E100 е многу мал автомобил. Тој има должина од 2,4 метри, ширина од 1,5 метри и висина од 1,6 м. Тој е опремен со 29 kW електричен мотор и може да вози 155 км со едно полнење на батеријата.

Моделот стана особено популарен во регионите кои субвенционираат купување автомобили со нула емисии. Минатата година, таа првпат беше воведена во градот Лиужоу, и трошиците за Baojun Е100, вклучувајќи ги и сите субвенции, беа само 5.600 долари. Поради ниската цена за само пет месеци беа продадени 11.446 автомобили – Baojun E100 стана еден од најдобро продаваните автомобили во градот.

Денес, производителите објавија дека ја прошируваат продажбата на уште неколку градови во регионот Гуангкси. Неговата цена ќе изнесува од 7,2 до 9,3 илјади долари. Е100 би имал вистинска шанса да ја заслужи титулата на национален електричен автомобил. Проблемот е што тој нема да се продава надвор од Кина. И надвор од Кина, GM ќе се натпреварува со Модел 3 со својот Chevy Bolt, кој веќе се продава за 30.000 долари.

Коментари

коментари