Читај » ЗАБАВА » Во каков сад треба да готвиме сос од домати?

Во каков сад треба да готвиме сос од домати?

Поради реакција на храната и садот во него може да се најдат опасни состојки као алуминиум и јон метал. Најопасни садови се оние од алуминиум, бакар и тефлон, кои стануваат најопасни на температура од 260 до 350 степени Целзиусови, потоа пластиката бидејќи може да испусти пареа и метали опасни по здравјето.

За жал, таквите тенџериња и лонци се најзастапени, па ги користите често, а штетата може да ја намалите со употреба на хартија за печење.

Освен материјалот на садот, врз реактивноста влијае и типот на намирниците. Така на пример, помрсната храна и киселите вкусови реагираат побрзо, па никако не се препорачува сосот од домати да се готви во бакарни или алуминиумски садови.

Најдобар избор за готвење се секако садовите од стакло, глина, керамика и силикон.

Коментари

коментари