среда, 26 февруари, 2020
Читај » СВЕТ » Мадуро изјави дека е подготвен да потпише договор со венецуелската опозиција

Мадуро изјави дека е подготвен да потпише договор со венецуелската опозиција

Претседателот на Венецуела Николас Мадуро во неделата рече дека владата е подготвена да потпише договор со опозицијата во рамките на обновените преговори кои се водат во Домениканската Република.

„Денес започна дијалогот помеѓу Владата и опозицијата на Венецуела за да се најде начин за мир и соживот е причината зошто јас, како шеф на државата сакам да се надмине кризата. Венецуелската влада е подготвена да потпише договор со опозицијата“, изјави Мадуро

Претседателот изрази надеж дека делегацијата на опозицијата ќе пристигне во Санто Доминго и ќе учествува во преговорите.

„Во прилог на критиките опозицијата, моја должност е да направам се за да се постигне договор за мир во земјата“, рече Мадуро.

Претходно, опозицијата ја изрази својата подготвеност да учествуваат во преговорите, но има поставено голем број на услови. Меѓу нив – создавање на урамнотежен Национален избирачки совет, учество на меѓународни набљудувачи на изборите, право на глас на граѓаните на Венецуела кои живеат зад границата, ревизија за одземањето на правата на дел од опозицијата да учествува во политичката борба и еднакви права за кампања.

Коментари

коментари