Германија издаде дозвола за изградба на Северен Поток 2 во германските територијални води

На 31-ви јануари Германија издаде дозвола на компанијата Nord Stream 2 за градење на морскиот дел од гасоводот „Северен поток 2“ во своите територијални води, како и изградбата на гасоводот на земјиште во близина на Лубмин близу Грајфсвалд, објави РИА Новости.

Процедури за добивање дозвола во другите четири земји по должината на рутата на гасоводот – Русија, Финска, Шведска и Данска, се одвиваат според планираното.

Дозволата од Германија беше издадена од одделот за рударство во Штралзунд. Документот дава и официјална потврда на договорот за германската страна за изградба на 55-километарски дел од гасоводот во согласност со Законот за енергетскиот сектор на земјата.

Во него се вели дека на почетокот на ноември 2017 година Рударство орган Штралзунд издаде дозвола за работа во областа на континенталниот гребен на Германија, што е прв чекор и предуслов за добивање на дозвола од Сојузната канцеларија за транспорт и хидрографија за понатамошна изградба на гасоводот Северен поток 2.

Северен поток 2 ги исполни сите барања и се очекува да започне со изградба во 2018 година

Коментари

коментари