понеделник, 23 септември, 2019
Читај » СВЕТ » Путин добил список на бизнисмени кои сакаат да се вратат во Русија од Британија

Путин добил список на бизнисмени кои сакаат да се вратат во Русија од Британија

Рускиот претседател Владимир Путин доби список на претприемачи кои сега живеат во Велика Британија и кои се кријат од руската правда. За тоа Итар Тасс беше информиран од страна на овластениот претставник на претседателот на Руската Федерација за заштита на правата на претприемачите, лидерот на Партијата за раст, Борис Титов.

Тој потврди дека ќе поднесе петиција за исклучување од листите на Интерпол на оние руски претприемачи чија вина не е докажана. Титов не ги соопшти имињата на бизнисмените на оваа листа, но, според него, има повеќе од десетина на списокот. Списокот сеуште се формира, и пристигнуваат се повеќе нови барања од руските бизнисмени кои живеат во Британија за враќање во Русија.

Според активистот за човекови права, случаите на лицата кои се вклучени во списокот се многу слични – сите тие „успеале да заминат од Русија и да не се најдат во притвор“. Против нив се отворени криминални случаи, и тие се ставени на потерница.

„Нивните дела траат со години и децении, а некои повеќе од дваесет години не можат да се вратат, бидејќи се води случај против нив. Тие веќе немаат поплаки, дури и Интерпол веќе ги исклучи од листата за пребарување, а во Москва случајот продолжува да виси“, рече Титов.

Според него, во шест странски земји, вклучително и во Велика Британија, биле отворени канцеларии за да се добијат такви жалби и барања и да им се помогне на оние претприемачи кои сакаат да ги решат своите односи со Русија и да се вратат во Русија.

Коментари

коментари