среда, 6 декември, 2023

Значајно глобално затоплување ќе се случи во следните 5 години

Британската метеоролошка служба пресмета дека во следните 5 години просечната годишна температура на Земјата ќе се зголеми за 1,5°C во споредба со пред-индустриската ера (1850-1900).

Извештајот, исто така, вели дека постои мала шанса од 10% дека најмалку секоја година од 2018 до 2022 година просечната температура ќе се зголеми над 1,5°C, но не во 2018 година. За првпат британските експерти предвидуваат вакво значајно глобален затоплување. Потсетете се дека договорот за климатски промени во Париз бара затоплувањете да се одржува во пределот на 2°C, а идеално на ниво од 1,5°C во споредба со пред-индустриската ера.

Треба да се забележи дека прогнозата на британските метеоролози се однесува на привремената флуктуација на просечната годишна температура.

„Сега гледаме една мала, но реална можност за привремено да го надминеме нивото од 1,5°C, но мора да се запамети дека Договорот од Париз се зборува за долгорочно постигнување на ова ниво, а не привремена флуктуации“, рече Даг Смит, еден од претставниците на метереолошката служба.

Според професор Скајфе, долготрајните емисии на стакленички гасови може да ги зголемат шансите за годишно просечно зголемување на температурата за повеќе од 1,5°C во наредните години. Детални информации за веројатноста за такво сценарио може да се најде во извештајот на Меѓувладиниот панел за климатски промени, кој ќе биде објавен во 2018 година, на интернет страницата на метеоролошка служба на Велика Британија.

Меѓу можните последици од глобалното затоплување како резултат на компјутерски моделирања се – на топење на мразот, зголемување на киселоста на океаните, суша која ќе има влијание на една четвртина од планетата, шумски пожари и масовно изумирање на многу животински видови. Под закана од поплави ќе бидат крајбрежни градови. Ќе започне хуманитарна катастрофа.

Според неодамна објавениот извештај на експерти од Универзитетот во Ексетер, најмногу кобните предвидувања на последиците од климатските промени е веројатно да се обистинат. Тоа е, просечната температура ќе се зголеми, но не катастрофално.

Коментари

коментари