среда, 6 декември, 2023

Германските пратеници ги нарекоа грешка санкциите против Русија во однос на Крим

Пратениците од партијата „Алтернатива за Германија“, кои денеска пристигнаа во Крим, имаат намера да дадат сигнал дека е време да се укинат санкциите против Русија. Тие информираа за ова на аеродромот во Симферопол веднаш по пристигнувањето на полуостровот.

„Ние сакаме да се запознаеме со ситуацијата во Крим на самото место. Ние сме особено заинтересирани за последиците од санкциите наметнати на Русија, бидејќи Крим беше нивна причина. Сметаме дека воведувањето на санкциите е грешка, тие негативно влијаеа, и во Русија и во Германија“, рече заменик Роџер Бекамп.

Според пратениците, пред патувањето не биле извршени никакви притисоци врз нив. На патувањето му претходеше внатрепартиска дискусија, а одлуката да дојдеме на Крим беше слободна.

„Ние сметаме дека заедничкиот плоден соживот со Русија е многу важен. И со ова патување сакаме да дадеме позитивен сигнал, рече пратеникот Уве Бронзон.

Пратениците истакнаа дека знаат дека по посетата на Крим тие ќе бидат непожелни во Украина, но тоа не ги спречува. Според германските политичари, тие очекуваат да го посетат полуостровот и во иднина.

„Сакам да го цитирам Вили Брант: Кој е во дијалогот, тој не пука”, рече Уве Бронзон.

Денес, во Крим пристигнаа осум пратеници од партијата „Алтернатива за Германија“ парламенти на Северна Рајна-Вестфалија, Берлин и Бранденбург. Во републиката ќе останат до 9-ти февруари. Во тоа време, германските политичари имаат намера да се запознаат со полуостровот, и да оддадат почит пред споменот на војниците кои починале во Големата патриотска војна.

Коментари

коментари