Порошенко ја повика Европа да создаде коалиција против Русија

За да се спротивстави на „руската агресија“, земјите од Европа треба да создадат нова коалиција. Ова беше укажано на Фејсбук страницата на претседателот на Украина, Петро Порошенко.

„Денес сме во ситуација во која Русија води необјавена војна против сите нас. Затоа, размислувајќи за оваа состојба, мора да размислиме за нови коалиции, нови програми или нови пристапи“, напиша украинскиот претседател.

Прашањето за одговорот на активностите на Русија во Европа го покрена Порошенко за време на сесијата „Централна и Источна Европа: нова агенда за континентот?“ На Светскиот економски форум во Давос.

Коментирајќи во врска со дискусијата, Порошенко истакна дека смета дека е потребно да ги обединат европските земји за да одговорат на предизвикот од Москва.

„Мораме да имаме заедничка коалиција, заеднички одговор и заедничка програма за да ја издржиме агресијата“, истакна тој.

Во видеото од дискусијата во прилог на извештајот, Порошенко укажува на изградбата на гасоводот Северен поток-2, дека заобиколувајќи ја Украина исклучиво е политичка одлука, и го обвини Газпром дека се обидува да „поткупи некои европски земји“.

Коментари

коментари

error: Content is protected !!