четврток, 12 декември, 2019
Читај » СВЕТ » Трамп раскажа благодарение на што САД се „голема држава“

Трамп раскажа благодарение на што САД се „голема држава“

„Компаниите од целиот свет ги насочуваат своите големи инвестиции во САД. Никогаш порано не било нешто слично. Компаниите Disney, J.P. Morgan Chase и многу други. Масовните даночни намалувања и намалувањата на регулаторните стандарди ќе не направи голема сила повторно. Перед нас е долг пат! Работа, работа, работа!“, напиша Трамп на Твитер.

Претходно, компанијата The Walt Disney објави дека ќе исплати на 125 илјади вработени во готовина бонус од $ 1 илјади долари како резултат на заштедите кои произлегуваат од даночната реформа во САД.

Во декември 2017 година Трамп потпиша законот за даночни реформи, што е клучна реформа- намалување на данокот на добивка од 35% до 21%. Главната цел на реформата е враќање на инвестициите директно во економијата на САД, кои биле ограничени од страна на високите даноци за корпорациите, кои порано претпочитале своите инвестиции да ги насочуваат кон другите држави.

Коментари

коментари