За прв пат Кина ги надмина САД во бројот на научни публикации

Според извештајот на Американскиот национален совет за наука, САД сé уште се лидери во многу научни и технолошки гранки, но не и во бројот на објавени научни статии – во оваа номинација првото место го презеде Кина.

Извештајот за наука и инженеринг е објавен од Националниот совет за наука и истражува огромен број на научен напредок и прогрес во различни земји. Извештајот се објавува на секои две години, а во 2016 година нејзиниот обем надминува 1000 страници. Според овој извештај, во 2016 година, Кина објави повеќе од 426.000 научни студии, сочинувајќи 18.6% од вкупниот број научни публикации во светот. Во САД има 409.000 научни статии.

Ако одите во детали во некои сектори на научни истражувања САД го задржуваат приматот: на пример, бројот на научни публикации во биомедицината на прво место е во САД и Европската унија, додека Кина и Јужна Кореја се во водство во инженерските науки, пишува „Science Alert“.

Можеби водството на Кина не е толку големо, и САД се уште води во бројот на цитирани научни трудови, но претседателот на Управниот одбор Марија Зубер нагласи колку е важно за САД да се врати на водечката позиција во оваа област и да се задржи водството – во другите.

„САД продолжува да биде светски лидер во областа на науката и технологијата, но светот се менува. И ние немаме право да спиеме зад воланот“, изјави Зубер.

Во однос на финансирањето на истражувањата и развојот, САД во таа област се уште се пред сите – 26% од инвестициите во светот, тоа се 496 милијарди долари, но Кина заостанува малку – 408 милијарди долари или 21%.

„Брзината со која се случија овие промени, се поразувачки. Кина стана или ќе стане научна и техничка суперсила“, вели економистот Роберт Семјуелсон за Вашингтон пост.

Коментари

коментари