Папата ги споредил авторите на лажни вести со змијата-искушувач

Според папата, дури и мало нарушување на информациите може да има опасни последици. Папата рече дека лажните вести предизвикаат гнев, и рече дека новинарите треба да прават обиди да ја откриваат вистината, бидејќи тоа е најдобар противотров на лажните информации.

„Драмата и пренесувањето на дезинформации е да се дискредитира другиот, да се презентира како непријател, до демонизацијата кои можат да доведат до конфликти“, стои во пораката на папата по повод 52. издание на Светскиот ден на социјалните комуникации на Католичката црква во Ватикан.

Папата Францис ги потсети новинарите дека нивната работа е да ја шират вистината.

„Ние треба да ја разоткриеме таканаречената змиска тактика, која се користи од страна на оние кои се камуфлирани и кои се подготвени да удрат во секое време и на секое место. Тоа беше стратегија на змијата искушувач во Библијата дека во зачетокот на човештвото ја создаде првиот лажна вест која доведе до гревот на Адам и Ева“, рече тој.

Папата исто така, истакна дека мисијата на новинарот не е брз пренос на вести, а да се внимава и на животот на луѓето при создавањето на вестите и новостите. Во својата порака папата Францис не ја цитира само Библијата, но, исто така, и романот на Фјодор Достоевски „Браќа Карамазови“ и како епиграф на овој документ, тој ги избра зборови од Евангелието според Јован: „Вистината ќе ве ослободи“.

Коментари

коментари

error: Content is protected !!