Читај » СВЕТ » Претседателот на Киргистан советуваше да се купуваат крави за да не стане мигрант

Претседателот на Киргистан советуваше да се купуваат крави за да не стане мигрант

Претседателот на Киргистан, Сооренбаи Јиенбеков, раскажа како да се запре миграцијата од Киргистан. Тој ги сподели своите мисли по ова прашање на првиот состанок на работната група за подобрување на законодавството за локалните државни администрации и локалната самоуправа.

Групата беше формирана со декрет во 2018 година – најавувајќи ја Година на регионален развој.

Претседателот рече дека во основа гувернерите „не можат да ја запрат миграцијата“ и им ветил на локалните власти помош во развојот на регионите. Јиенбеков потсети дека кога бил премиер, компанија која произведува млечни производи отворила филијали во Талас и Ош областите, поради што цената на млекото се зголемила за пет симови.

„Присуството на три или четири крави ќе им овозможи да го издржуваат своето семејство, но треба да се обрне внимание на изборот на кравите. Имајќи четири крави, можете да добиете на ден до 60 литри млеко и продавајќи го за 20 симови можете да заработите 1 200 симови дневно или 36 илјади симови месечно. Тоа е еднакво на приходот на нашите мигранти во другите држави, така што ќе може да се запре миграцијата“, изјави Киргистан Спутник.

Јиенбеков нареди државните фондови да обрнат внимание на регионите и да им помогнат на земјоделците во добивање на кредити, но „да не им даваат кредитите на своите роднини и пријатели, туку на оние кои се во неволја и кои имаат потреба од нив.“

Според различни извештаи, во странство работи од половина милион до милиони граѓани на Киргистан, повеќе од 80 отсто во Русија. Нивните девизни дознаки претставуваат околу една третина од националниот БДП на земјата.

Коментари

коментари