вторник, 18 јануари, 2022

Од уапсените принцеви во Саудиска Арабија, бараат 100 милијарди долари за нивната слобода

Десетици затвореници во Саудиска Арабија меѓу кои принцеви и милијардери се согласија да платат милијарди за својата слобода. Севкупно, државата очекува да добие од уапсените лица кои се наоѓаат во хотелот Риц Карлтон повеќе од 100 милијарди долари.

Како што објави агенцијата Блумберг, претставниците на властите во Саудиска Арабија ги завршуваат преговорите со принцови и милијардерите, кои во текот на последните месеци се наоѓаат во притвор во хотелот Риц Карлтон во Ријад. Изјавено е дека 90 лица веќе ги прифатиле условите и се нашле на слобода, петмина го разгледуваат предлогот за договор со властите. Оние кои не сакаат да платат (околу 90) се запознаваат со обвиненијата и ризикуваат да бидат изведени пред судот.

Собите во хотелот за затворениците се резервирани до 14 февруари, меѓутоа, според официјалните претставници, преговорите со уапсените планираат да се завршат до крајот на јануари. Вкупно, кралството има намера да добие повеќе од 100 милијарди долари од уапсените, истакнува агенцијата.

Генералниот обвинител на Саудиска Арабија, Шеик Сауд ал-Мајеб, како одговор на критиките, рече дека „доаѓа нова ера во борбата против корупцијата“. Запленувањето на пари, имот и хартии од вредност на притворениците е дел од оваа борба.

Вкупно 350 лица беа притворени во борбата против корупцијата. Некои од нив брзо го напуштиле Риц Карлтон како резултат на тоа што се согласиле да бидат заштитени сведоци и да соработуваат со истрагата. Останатите мораа да станат затвореници во хотелот, во кои можат да ги користат услугите на скап ресторан, фитнес клуб, бањи, како и боулинг.

Во изминатата година десетици членови на кралското семејство беа уапсени, како и сегашни и поранешни високи функционери, како дел од кампањата против корупцијата. Меѓу нив беше и внукот на кралот Ал-Валид ибн Талал Ал Сауд, чие богатство се проценува на 16,8 милијарди долари. За својата слобода, властите побараа околу 6 милијарди долари од него, тврди Wall Street Journal. Дали бизнисменот се согласил со овие услови останува непознато.

Ал-Валид преку компанијата Кралство Холдинг Ко Тој е сопственик на акции во Твитер, Ситигруп, Четири годишни времиња Хотели и установи. пазарната вредност на имотот се проценува на 8,7 милијарди долари. На крајот на ноември на слободата си ја купи принцот Mitab бин Абдула, и тој за својата слобода се договори со властите и плати повеќе од 1 милијарда евра.

11-ви јануари власти, исто така, изјави дека тие го земаат под контрола конгломерат Suadi Binladin група, која е во сопственост на роднини на поранешниот лидер на забранетата „Ал Каеда“ Осама бин Ладен. Информации во врска со апсењата на нејзини претставници не биле пријавени.

Коментари

коментари

error: Content is protected !!